RFID NEDİR ?

RFID Nedir ?

RFID TEKNOLOJİSİ

 

 

Radio Frequancy Identification” yani Radyo Frekanslı Kimlik anlamına gelen RFID; radyo frekanslarıyla kimlik tanıma yöntemidir.

 

 

RFID Nedir ?

 

RFID, üzerinde etiket bulunan her türlü nesnenin bilgilerinin, okuyucu tarafından belli bir uzaklıktan tanınması ve izlenmesini sağlayan sistemdir. Daha geniş tanımıyla; üzerinde mikroişlemci bulunduran bir etiket, içinde ait olduğu nesnenin kimlik bilgilerini bulundurur. Bu bilgilerin tanınmasını ve etiketin bulunduğu nesnenin hareketlerinin takip edilmesini sağlayan, radyo frekanslarıyla çalışan teknolojiye RFID denir. “Radio Frequancy Identification” yani Radyo Frekanslı Kimlik anlamına gelen RFID; radyo frekanslarıyla kimlik tanıma yöntemidir.

 

 

RFID TEKNOLOJİSİ ve KRİTİK BİLEŞENLERİ

 

RFID sistemleri, etiketler ve okuyuculardan oluşur. Bilgi alma, gönderme ve saklama amaçlı kullanılan bir teknolojidir. Etiket ve Okuyucu arasında radyo frekansı aracılığıyla gerçekleşen bilgi alışverişi teknolojisine RFID denir.

 

 

RFID OKUYUCU (READER)

 

RFID okuyucular, etiketlerden gelen bilgileri okuyarak bu bilgilerin dijital ortama aktarılmasını, işlenmesini ve saklanmasını sağlar. RFID şifreli kapılarda, turnikelerde veya NFC bulunan pos cihazlarında bulunur. Sürekli radyo frekansı gönderme yoluyla kimlik tanımaya çalışan, RFID teknolojisinin olmazsa olmaz bileşenlerinden biridir.

 

 

RFID ETİKET

 

Belli bir radyo frekansını yakalaması için özel olarak üretilen ve içinde barındırdığı bilgileri okuyucuya gönderen yapıdır. RFID etiketler, yonga ve antenden oluşur. Yonga; etikete ait bilgileri saklar. Anten ise bu bilgilerin okuyucuya iletimini sağlar. Bunlar, kullanılacakları bölge ve ülkeye göre belirlenmiş standart frekans ölçülerine göre üretilirler. Her bir etiket, eşi bulunmayan bir kimlik koduna sahiptir.

 

 

RFID ETİKET ÇEŞİTLERİ

 

  1. Pasif Etiket: Kendi güç kaynakları bulunmaz. Okuyucudan aldığı güçle çalışan düşük maliyetli etikettir. Okuyucuya yaklaştırıldığında etikette bulunan anten devreye girerek kısa süreli bir enerji akışı sağlar ve içerdiği bilgileri okuyucuya iletir.
  2. Yarı Pasif Etiket: Okuyucudan gelecek güce ihtiyaç duymayacakları kadar güç sağlayan küçük bir güç kaynakları vardır. Geniş alanda okumayı sağlayan, hızlı ve güvenli okuma sonucu veren bir etiket türüdür.
  3. Aktif Etiket: Bu tür etiketlerin diğer türlerden farkı, cevap sinyali oluşturabilmesidir. Bu cevabı üretebilmesi için daha büyük bir güç kaynağına sahiptirler. Okuma alanı daha geniş olmasına ve cevap gönderebilme özelliği bulundurmasına rağmen maliyetleri diğer etiket tiplerine göre daha yüksektir.

 

 

RFID SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

 

RFID sisteminin çalışması, RFID etiketinin belirli bir uzaklıktan okuyucunun yanına tutulması ve ardından okuyucunun, etikette bulunan kimlik bilgilerini okuması ile gerçekleşir. Okuyucu da bu bilgileri okuduktan sonra depolanıp işlenmesi için saklar veya bilgileri okuduğunda gerçekleştirmesi gereken kodlanmış görevini gerçekleştirir. Burada bilgilerin okunma mesafesi, cevap gönderilmesi gibi değişkenler, etiketin türüne bağlıdır.

 

Okuyucunun Çalışma Sistemi: RFID okuyucu, çevresine art arda kimlik sorgulayıcı sinyaller gönderir. Kapsama alanına herhangi bir RFID etiket girdiğinde ise, etiket içine kodlanmış olan özel kimlik bilgilerini alarak depolanması ve işlenmesi için saklar.

Pasif Etiketlerin Çalışma Sistemi: Pasif etiket, okuyucudan aldığı sinyalle çalıştığından, diğer etiket türlerine göre okuyucuya daha yakın bir mesafede tutulur. Okuyucunun devamlı olarak gönderdiği sinyaller, pasif etiketin içinde bulunan anten tarafından saptandığında etiket, geçici olarak okuyucunun sinyalini güç kaynağı olarak kullanır. Böylece etiket içindeki kimlik bilgileri okuyucuya aktarılmış olur.

Yarı Aktif Etiketlerin Çalışma Sistemi: Yalnızca etiketin içindeki yonganın devrelerini harekete geçirecek kadar çalışan bir güç kaynağı bulundurdukları için iletişim kurabilmesi, okuyucunun gönderdiği radyo sinyalleriyle mümkündür.

Aktif Etiketlerin Çalışma Sistemi: Aktif Etiketler, verici bir güç kaynağı bulundururlar. Hem kendi içindeki devreleri çalıştırır hem de okuyucuya cevap verebilirler. Tıpkı bir telefonun baz istasyonuna sinyal göndermesi gibi okuyucuya sinyal gönderirler.

 

 

RFID SİSTEMİ NE İŞE YARAR?

 

RFID teknolojisi Kartlı Geçiş Sistemleri, Otomatik Araç Geçiş Sistemleri, Toplu Taşıma Ödeme Sistemleri, Turnikeli Geçiş Sistemleri, Hayvan Takip Cihazları RFID Kapı Kilidi gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

RFID, üzerinde kodlanmış bir etiket bulunan tüm ürünlerin ve RFID karta sahip insanların bilgilerinin takibini sağlar. Bundan dolayı çok çeşitli işlemleri, okuyucuya temas dahi etmeden gerçekleştirmeyi sağlar. Temasa gerek yoktur, etiketin üzerindeki yazılı bilgilerin okuyucu tarafından “görülmesine” ihtiyaç duyulmaz ve etiketin bulunduğu ürüne ait kimlik bilgileri tek tek okunup incelenmek zorunda kalmaz. Yalnızca etiketin okuyucuya yaklaştırılması yeterlidir. Tüm bu olanakları bize sunduğundan dolayı RFID teknolojisi, ihtiyaç duyulan hız ve güvenliği kullanıcılara en iyi şekilde sağlar.

 

 

RFID KARTIN ÖZELLİKLERİ

 

RFID kart, içindeki RFID etiketin hafızasına kodlanmış özel bir kimlikle üretilir. Bu özel kimlik bilgileri, kart içinde bulunan kodlar tarafından kopyalamaya karşı korumalı olarak üretilmektedir. İçine yüklenen verileri radyo frekansları yoluyla RFID Kart okuyucuya ileten kart, bilgileri iletirken temasa gerek kalmadığı için çok hızlı, güvenli ve hatasız şekilde istediğiniz işlemi gerçekleştirir.

 

 

RFID KART KOPYALANABİLİR  Mİ?

Hayır;

RFID kartların içinde bilgilerin tutulduğu RFID etiketler, üretim sırasında kendi güvenlik kodlarını da kendi içlerinde taşıyacak şekilde dizayn edilirler. Aynı zamanda her RFID kart, dünyada yalnızca kendisinde bulunan bir kimlik numarasıyla üretilir. Kendi güvenlik duvarını kendi içinde taşıyan ve dünyada tek olduğu, üretici firma sistemlerinde kayıtlı olan bir RFID kopyalama mümkün değildir. Her RIFD kart, “unique” olarak adlandırılan tek bir kimliğe sahiptir.

 

 

RFID ŞİRFELİ KART KULLANIM ALANLARI

 

RFID şifreli kartları;

  • RFID Şifreli Kapı Kilidi gibi Güvenlik Hizmetlerinde,
  • Ürün stoklarını belirleme, ürün sevkiyatı, envanter yönetimi, satış istatistikleri belirleme gibi amaçlarla Üretim Sektöründe,
  • Otopark, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) gibi yerlerde Araç Geçiş Kontrolünde,
  • Personel geçiş kontrolü, toplu taşıma turnikeleri gibi Turnikeli Geçiş Sistemlerinde,
  • Kütüphane ve arşiv gibi yerlerde Doküman Takibinde,
  • Hatalı yönde veya hatalı sayıda sevkiyatı önleme amacıyla Kargo ve Nakliyat Yönetiminde,

insan eliyle yapılacak ölçüm ve güvenlik hatalarıyla, kimlik bilgilerinizin kopyalanması gibi güvenlik açıklarıyla, işinizi yavaşlatacak temas ve okuma gerektiren okuma stilleriyle karşılaşmadan, hızla ve gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

RFİD GEÇİŞ KONTROL SİSTEMLERİ ÜRÜNLERİNİ İNCELE

 

 

 

Etiketler: RFID, RFID TEKNOLOJİSİ, ŞİFRELİ KAPI KİLİDİ
Ocak 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR